Prima vizita la medicul ortodont.

Mai bine mai devreme decat prea tarziu! Datorita faptului ca se afla “in crestere”, copiii prezinta anumite particularitati pe care un medic ortodont capabil stie sa le foloseasca in beneficiul micutului pacient.

Nu mai tarziu de 7 ani!

Marea majoritate a anomaliilor dento-maxilare au potential maxim de a fi adresate eficient daca sunt diagnosticate inainte de varsta de 7 ani. Acest potential scade in functie de:

1. Înaintarea în vârsta – în evoluția copilului exista anumite momente de creștere, ce odată ratate pot schimba atat planul de tratament cat si rezultatul obținut.

2. Complexitatea anomaliei – cu cat este mai grava anomalia cu atât durata tratamentului creste. Adresarea anomaliilor complexe se face eficient pe perioada de crestere (pana la 12 ani fetite si 14 ani baieti). Debutul tardiv al unui tratament ortodontic duce, de multe ori, de la indicația extracției unor dinți sănătoși in cazurile simple, pana la necesitatea unor intervenții chirurgicale de amploare pe oasele feței pentru a obține un rezultat acceptabil.

Vizite periodice la medicul ortodont.

Standardul vizitelor la medicul ortodont, pe perioada de dezvoltare (pana la 12 ani), este din 6 in 6 luni.

Dincolo de standard insa, ar fi ideal ca micul pacient sa fie vazut de un medic ortodont la aparitia fiecarui dinte din seria definitiva. Atunci cand dintele este proaspat erupt si nu are mai mult de 2-3mm prezenti in cavitatea bucala.

O asemenea vizita permite evaluarea directiei de crestere. Daca exista modificari de directie, acestea pot duce la instalarea unei anomalii in toata regula ce va avea nevoie de o atitudine curativa ce va implica durata si costuri substantiale. Durata poate varia de la cateva luni pana la cativa ani.

Alternativa este o atitudine preventiva de tipul “Exercitiul spatulei”. Aceasta poate duce la rezolvarea problemei in cateva saptamani, in urma unui exercitiu efectuat acasa, sub verificarea periodica a medicului ortodont. Costurile materiale ale unei asemenea interventii sunt, evident, cu mult mai mici.

Vizita de importanta majora.

In jurul varstei de 16 ani este indicat sa se investigheze existenta, pozitia si directia de eruptie a molarilor de minte ce se afla inca intraosos. Aceasta investigatie este recomandata indiferent daca tanarul pacient a suferit sau nu, in trecut, un tratament ortodontic.

Nu de putine ori, si din ce in ce mai des in ultimii ani, eruptia molarii de minte este responsabila de aparitia unor modificari de pozitie la nivelul dintilor definitivi. Aceste modificari pot varia de la mici inghesuiri in zona anterioara pana la anomalii in toata regula ce necesita tratament ortodontic.

Concluzii:

1. Prima vizita la medicul ortodont sa fie inaintea aniversarii a 7 ani.
2. Vizite regulate, dar mai ales la momentele de eruptie.
3. Investigarea molarilor de minte in jurul varstei de 16 ani.

Daca gasiti aceste informatii utile puteti ajuta la popularizarea lor prin a da un review pe google si share pe platforma dvs de socializare favorita.