"Nu exista!"

“Reclama este sufletul comertului!” Inteleg comertul si cum medicul presteaza un serviciu, inteleg, intr-o anumita masura, si reclama in domeniul medical. Dar…

Problema de care ma lovesc in fiecare zi, prin prisma practicii ortodontice, este himera aparatului dentar invizibil. Cum ortodontia se adreseaza si esteticii, nu de putine ori pacientii isi doresc ca problemele lor sa fie rezolvate cu ajutorul unui astfel de aparat.

Vestea proasta este ca ‘Nu exista!’. Vestea buna este ca ‘Pot fi, intr-adevar, mai putin vizibile!’

Sa le luam pe rand:

1. Alignere Spark/Invisalign

– de la distanta de interactiune sociala, 60-80 cm, se observa ca dintii au alta luminozitate.

– in functie pe pH-ul salivar si de asocierea unor obiceiuri vicioase (fumat, consum excesiv de cafea sau ceai negru) gutierele se vor colora in cateva zile in galben pana la maro. Astfel ca ultimele zile din cele 7-14, cat trebuie purtata o gutiera, estetica acestora va lasa de dorit.

2. Aparate linguale.

– nu de putine ori au nevoie de asocierea unor elemente pe partea externa.

– zambetul va deveni “metalic” atunci cand pacientul deschie gura intru-cat marginile metalice se vor intrezari.

3. Braket-uri estetice

3.1. Clasici/Normali: safir, portelan, compozit. Acestea au nevoie de ligaturi ce vor avea acelasi comportament ca si alignerele.

3.2. Moderni/Autoligaturanti: Damon Clear. Mai stabili coloristic decat cei clasici intru-cat nu au nevoie de ligaturi dar nu sunt nici pe departe invizibili.

Concluzii:

– Aparat dentar invizibil, in sensul ca cei din jur nu isi vor da seama de existenta acestuia, nu exista.

– Exista aparate dentare cu vizibilitate redusa. Desi exista, nu intotdeauna acestea se preteaza pe cazul specific. Astfel ca doar dupa un consult de specialitate se poate determina daca un astfel de aparat poate duce la rezultatul dorit.

Daca gasiti aceste informatii utile puteti ajuta la popularizarea lor prin a da un review pe google si share pe platforma dvs de socializare favorita.